Krem z groszku z mlekiem kokosowym i miętą


W dalszym ciągu pozostaję w kolorystyce wiosennej, choć w tym tygodniu temperatura za oknem aż tak wiosenna nie jest. Na wczorajszy spacer z psem po lesie musiałam znów przyodziać kurtkę zimową. Ale to nic. Długie dni, słońce i soczysta zieleń wokół to rekompensują ;) Musi być też zielono na talerzu czy też w misce jak w tym przypadku. Z niecierpliwością czekam na wysyp rodzimych nowalijek. Póki co stale zajadam szparagi z importu, choć z poczciwego mrożonego groszku też można wyczarować cudo cieszące oko. By zupa była kusząco zielona należy pamiętać o tym, żeby po dodaniu groszku nie gotować jej zbyt długo. Odrobina soku z cytryny też się tu przyda. I orzeźwiająca mięta, która odpowiada za efekt WOW ;)

 Składniki:
1 duża cebula posiekana
2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżka oliwy
750ml bulionu warzywnego
200ml mleka kokosowego
1 ziemniak średniej wielkości
duża garść liści świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
600g mrożonego zielonego groszku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
mleko kokosowe do podania
czarnuszka do podania


Przygotowanie:
 W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, smażyć ok. 7 minut aż zmiękną. Wlać bulion i mleko kokosowe. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i miętę, jeśli używamy suszonej. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut aż ziemniak zmięknie. Dodać groszek i sok z cytryny. Gotować 5 minut, po czym zmiksować zupę na krem blenderem ręcznym. Jeśli używamy świeżej mięty dodajemy ją przed blendowaniem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z kapką mleka kokosowego, posypaną czarnuszką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger