Szybka pasta z fasoli


Przygotowanie tej pasty nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. Może być ratunkiem, gdy lodówka świeci pustką. Dla mnie jest ciekawą odmianą dla hummusu, od którego mój ukochany jest uzależniony i mógł by jeść go codziennie. Ja wolę więcej różnorodności. Do pasty świetnie pasuje świeża kolendra oraz plastry pomidora i ogórka.



Składniki:
1 puszka fasoli pinto (może być też czerwona lub czarna)
skórka otarta z 1/2 limonki
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
2 łyżki delikatnej oliwy
sól do smaku



Przygotowanie:
Fasolę odsączyć i opłukać na sicie. Przełożyć do miski, dodać resztę składników i zmiksować blenderem ręcznym na gładką pastę. Doprawić solą do smaku. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger