Komosa ryżowa ze szparagami i ananasem


Szparagowe love trwa u nas w najlepsze. I kiedy już myślę, że rozsądniej byłoby zrobić sobie przynajmniej jeden dzień przerwy, do głowy przychodzi mi kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Tak było i w tym przypadku. Połączenie szparagów ze słodkim świeżym ananasem i ostrym sosem z chili i imbirem to był strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem pożywnej komosy ryżowej danie może stanowić samodzielny posiłek. A jeśli podacie jeszcze do niego grillowane plastry sera halloumi, uczucie sytości na długi czas gwarantowane. Nie żałujcie świeżej kolendry ;)



Składniki:

100g suchej komosy ryżowej
niecały pęczek zielonych szparagów (ok. 400g)
3 plastry świeżego ananasa (1 cm grubości)
1 średniej długości ogórek
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni
garść listków świeżej kolendry
sól himalajska
pieprz

sos:
kawałek imbiru (3cm)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka syropu klonowego

do podania:
grillowane halloumi


Przygotowanie:
Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zagotować w garnku osoloną wodę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Główki odłożyć na bok. Szparagi wrzucić do gotującej się wody. Gotować 2-5 minut w zależności od grubości szparagów. Na 30 sekund przed końcem wrzucić główki. Odcedzić i przelać zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
Plastry ananasa obrać, usunąć twardy rdzeń i pokroić w kostkę. 
Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć łyżeczką pestki. Pokroić w cienkie plasterki. 
Cebulę również pokroić w cienkie plasterki.
Orzeszki zrumienić na suchej patelni.
W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu: starty na tarce imbir i czosnek, chili, olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, syrop klonowy oraz sok z cytryny i pomarańczy. 
Do dużej miski przełożyć wszystkie składniki sałatki: komosę, szparagi, ananasa, ogórka, cebulę, orzeszki i kolendrę. Wlać sos i przemieszać. Podawać z grillowanym serem halloumi i dodatkową kolendrą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger