Ciasto z rabarbarem i truskawkami


Początek sezonu letniego bez ciasta z owocami i kruszonką? Nie do pomyślenia. I nawet dieta nie może stanąć tu na drodze. No dobra, nie jestem na diecie, nie mam też nietolerancji pokarmowych. Jednak jak już pisałam wielokrotnie wyeliminowałam z jadłospisu cukier i ograniczyłam mocno spożycie pszenicy. W moim przypadku nie chodzi o gluten, ale urozmaicenie i smak. Jestem zakochana w mąkach bezglutenowych, szczególnie gryczanej, kokosowej i tej z amarantusa. Tak więc w cieście nie mogło zabraknąć przynajmniej jednej z nich. Do tego płatki quinoa i preparowana komosa ryżowa w kruszonce (można zastąpić płatkami jaglanymi i preparowaną kaszą jaglaną). Zdrowo i smacznie. To ciasto choć wyrośnięte i puszyste ze względu na małą ilość tłuszczu nie przechowuje się tak dobrze jak zwykły ucieraniec. Najlepsze jest świeże, a jeśli chcemy by wytrzymało 3 dni najlepiej trzymać je w szczelnym pojemniku, by zapobiec wysychaniu. Oczywiście przechowywać w chłodnym miejscu, bo w obecnych temperaturach pleśń szybko dopadnie owoce.



Składniki (na formę 20 x 20 cm):

Spód:
200g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie 100g migdałowej, 50g gryczanej, 50g amarantusowej)
50g płatków quinoa (można zastąpić jaglanymi lub gryczanymi)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g oleju kokosowego w temp. pokojowej
3 łyżki ksylitolu
szczypta soli himalajskiej
2 jajka

Owoce:
1 łodyga (250g) rabarbaru
250g truskawek
1 łyżka ksylitolu
1 czubata łyżka mąki z tapioki (skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej)

Kruszonka:
50g mąki gryczanej
50g płatków quinoa (jaglane lub gryczane)
15g preparowanej komosy ryżowej (preparowanej kaszy jaglanej)
1 łyżka ksylitolu
50g oleju kokosowego w temp. pokojowej


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw przygotować kruszonkę. Do robota z ostrzem w kształcie litery "S" włożyć wszystkie jej składniki i miksować w trybie pulsacyjnym do uzyskania pożądanej konsystencji. Kruszonkę przesypać do miseczki i wstawić do lodówki.
Do misy robota wsypać wszystkie rodzaje mąki, płatki, proszek do pieczenia, sól i ksylitol. Zmiksować. Następnie dodać olej kokosowy i miksować do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Na koniec wbić jajka i jeszcze raz zmiksować aż ciasto połączy się w całość. Ciastem wylepić dno przygotowanej formy. Piec 15 minut aż podrośnie i nabierze lekko złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić.
Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki. Z truskawek usunąć szypułki, przekroić na pół, większe na ćwiartki. Owoce przełożyć do miski, dodać ksylitol i mąkę, wymieszać. Rozłożyć je na podpieczonym spodzie, posypać kruszonką i piec 30-35 minut. Przed krojeniem ostudzić.

4 komentarze:

  1. o tak! to mój ulubiony rodzaj ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. I ta kruszonka świetna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowała mnie ta nietypowa kruszonka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się do mąki z amarantusa przekonać nie mogę...
    Ale ciasta z rabarbarem nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger