Koktajl truskawkowy z młodym jęczmieniem


Latem zdecydowanie częściej pijemy koktajle niż w chłodne miesiące. Po pierwsze mamy wysyp rodzimych świeżych owoców. Po drugie to prosty sposób na orzeźwiające i sycące śniadanie. Aż wreszcie po trzecie, choć uwielbiam takie owoce jak truskawki, to raczej mam problem ze zjedzeniem większej ilości na surowo. W koktajlu jednorazowo można zmiksować sporo owoców dostarczając organizmowi naprawdę potężną dawkę witamin. A jeśli dodamy do niego jeszcze jakiś magiczny proszek z rodziny superfood, to stworzymy prawdziwą bombę energetyczną! Ostatnio na zmianę miksuję koktajle z białkiem konopnym, chia, spiruliną lub właśnie młodym jęczmieniem. Przy diecie wegetariańskiej uważam je za nieocenioną pomoc. Co się tyczy młodego jęczmienia - to prawda smakuje i pachnie jak siano ;) Mi ten smak nie przeszkadza, ale bardziej wrażliwi mogą kombinować z przyprawami, by nieco go przyćmić. Co młody jęczmień nam daje? Pierwszym co daje się zauważyć jest zdecydowana poprawa pracy jelit i przemiany materii. Ponadto pomaga w walce z anemią, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, zwalcza stany zapalne, opóźnia procesy starzenia organizmu, wpływa na lepsze samopoczucie i koncentrację, odkwasza organizm. Sporo dobrego prawda? 
Koktajl, który dziś Wam proponuję jest tak odżywczy, że spokojnie zastąpi śniadanie, a przygotowanie go nie zajmie więcej niż 5 minut. Miksujcie więc na zdrowie :)


 
Składniki (na 2 porcje):
1/2kg truskawek
200ml mleka roślinnego
1 pełna łyżka masła orzechowego
3 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
1-2 łyżki syropu klonowego
opcjonalnie szczypta mielonego cynamonu


Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym do uzyskania aksamitnego koktajlu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger