20 lipca 2016

Burgery z bobu i kaszy jaglanej


To chyba jedne z lepszych burgerów na blogu. W sumie trochę ich tu już jest i w zasadzie ciężko mi zdecydować. W ciągu roku najczęściej jadam buraczane, ale teraz postawiłam na sezonowość. Tak więc zamiast fasoli czy ciecierzycy w kotletach wylądował bób. W tej chwili ziarna bobu nie są już tak małe i soczyste jak na początku sezonu. Są bardziej mączyste i trzeba je dłużej gotować. Idealnie sprawdzą się więc jako składnik burgerów, past czy pasztetów. Gotowałam cały kilogram bobu na raz. Po wyłuskaniu do kotletów użyłam 1/2 kg, a z reszty zrobiłam pyszny hummus. Na niego także będzie przepis na blogu ;) Tradycyjnie już lubię zapiekać burgery wieczorem w piekarniku, a przez następne dni odsmażać je na patelni grillowej dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.


Składniki (na 12 burgerów):
200g suchej kaszy jaglanej
1/2 kg ugotowanego i wyłuskanego z łupin bobu
250g szpinaku
100g sera feta
3 ząbki czosnku drobno posiekane
1/2 - 3/4 łyżeczki suszonych płatków chilli
1 czubata łyżeczka mieszanki przypraw ras el hanout
sok z 1 cytryny
3-4 łyżki oliwy
sól
pieprz


Przygotowanie: 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę kaszy i bobu przełożyć do robota z ostrzem w kształcie litery "S" i zmiksować na gładko. Do masy dodać pozostałą kaszę i bób, pokruszony ser feta, czosnek, przyprawy, oliwę i sok z cytryny. Miksować w trybie pulsacyjnym do uzyskania grudkowatej struktury. Szpinak blanszować we wrzątku, odcisnąć z nadmiaru wody i posiekać. Dodać go do masy i dobrze wymieszać doprawiając sporą ilością soli i pieprzu.
Dłońmi formować kotlety mocno je ugniatając, układać na blasze, piec 15 minut, po czym odwrócić na drugą stronę i dopiekać jeszcze 10 minut. Do burgerów świetnie pasuje ajwar i sałatka z surowej cukinii z dobrą oliwą, cytryną, chilli i świeżymi ziołami :) Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pychota, wspaniałe dodatki. Do wypróbowania :-).

    OdpowiedzUsuń