13 lipca 2016

Cukinie faszerowane komosą i mozzarellą


Na blogu znajdziecie już kilka pomysłów na faszerowane warzywa (chyba czas stworzyć osobną kategorię): papryki, cukinie i bakłażany. Tym razem znów nadziałam cukinie. Zrezygnowałam z dużej ilości przypraw na rzecz ziół i ciągnącej się mozzarelli. Lubię faszerować okrągłe cukinie. Pięknie się prezentują. Zawsze wyjadam do połowy farsz, a potem zabieram się za ścianki. Do tej wersji znakomicie pasuje gęsty sos pomidorowy, taki jak do pizzy. I oczywiście świeża bazylia do podania.


Składniki (na 2 porcje):
2 okrągłe cukinie średniej wielkości
70g suchej komosy ryżowej
1/2 cebuli drobno posiekanej
2 ząbki czosnku drobno posiekane
 1 kulka (125g) mozzarelli
garść czarnych oliwek
6 suszonych pomidorów
garść liści bazylii + do podania
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
oliwa extra vergine
opcjonalnie sos pomidorowy do podania (np. z tego przepisu)


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przełożyć do miski.
Cukinie umyć i odkroić tylko górną część. Wydrążyć łyżką miąższ uważając, by nie uszkodzić ścianek. Większe pestki wyrzucić, resztę miąższu posiekać z grubsza nożem. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula zmięknie, dodać miąższ cukinii i sporą szczyptę soli. Smażyć jeszcze ok. 3 minuty lub dłużej aż nadmiar wody wyparuje. Całość przełożyć do miski z komosą razem z pokrojoną mozzarellą, pomidorami i oliwkami. Dodać suszone zioła i poszarpane liście bazylii oraz porządny chlust oliwy. Farsz doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Nadziać przygotowane cukinie mocno upychając farsz. Warzywa przykryć odciętym "wieczkiem", przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 30 minut. Podawać np. z gęstym sosem pomidorowym i dodatkową świeżą bazylią. Smacznego!

1 komentarz: