25 lutego 2016

Proste ciasto z kaszy jaglanej


Dziś bez przydługich wstępów ;) Post szybki i prosty jak to ciasto, które nikomu nie sprawi trudności. Wychodzi lepkie, ale zwarte. Łatwo się kroi i długo przechowuje w lodówce. Dobra i zdrowa przekąska!


20 lutego 2016

Burgery z czarnej fasoli i kaszy gryczanej + bułki


Budzisz się w sobotę rano. Za oknem szaro i deszczowo. Jedyna słuszna opcja na ten dzień to gotowanie. Stoisz więc kilka godzin w kuchni w piżamie i tworzysz: na śniadanie amarantusowe naleśniki, na obiad pikantny krem marchewkowy, a może jeszcze burgery? Lodówka prawie pusta, ale puszek w szafce zawsze w brud. W rękę wpada czarna fasola i puszka mango, która leży w niej ze 2 lata. Przez przypadek robisz z tegoż mango obłędny sos. Przypominasz sobie, że w piwnicy czeka jeszcze parę słoiczków ajwaru z 2014. Do takich pysznych sosideł przydałaby się równie pyszna bułka. Zagniatasz szybkie ciasto. Pieczesz, w domu pachnie aż miło. Smażysz kotlety z uśmiechem na ustach - będzie smacznie, będzie dobry przepis na bloga. Składasz więc burgera do kupy, ustawiasz plan, ślinka cieknie. Wtedy dochodzi do ciebie, że trzeba zgasić światło, że przecież od rana świeci lampka. W domu jest ciemno, a nawet bardzo ciemno. Przypominasz sobie, że głowica w twoim statywie jest dalej zepsuta i nie ma akurat nikogo kto potrzyma ci srebrną blendę. Ustawiasz więc skomplikowaną konstrukcję jak najbliżej okna. Pies ucieka do przedpokoju na wypadek upadku któregoś z jej elementu. Odsłaniasz wszystkie zasłony. Stoisz w tej piżamie i walczysz z oddechem i drżącą ręką, zaklinasz światło. Kiedy kończysz dostrzegasz, że sąsiedzi z dwóch mieszkań kamienicy na przeciwko bacznie i z ciekawością cię obserwują. Przyznam, speszyłam się, a mogłam zamachać ręką. Życie blogera amatora :P Marzy mi się, że kiedyś będę profesjonalna!


19 lutego 2016

Burgery z buraka i kaszy jaglanej


Kolejne burgery dla prawdziwych wielbicieli buraków. Tym razem wersja całkowicie wegańska. Lubię przygotować je wieczór przed podaniem, a następnego dnia odgrzać na patelni grillowej. Są wówczas chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mam również wrażenie, że przez noc smaki jakby bardziej się przegryzają. Kotlety świetnie się przechowują i często robię zapas na 2-3 dni i jemy je na zmianę w bułce lub na talerzu jako drugie danie. Do burgerów podałam prosty sos z białej fasoli z puszki z dodatkiem chrzanu. Sos jest kremowy i stanowi świetną opcję dla wegan. W ten sposób łatwo można przygotować również wegański majonez czy sos czosnkowy.
Inną propozycję burgera z buraka w wersji wegetariańskiej z serem feta znajdziecie tutaj (KLIK).


16 lutego 2016

Chleb proteinowy + hummus z batatem


Kiedy kupiłam najnowszą książkę Jamiego Olivera niemal od razu moją uwagę zwrócił przepis na chleb proteinowy. Chleb z jajkami, na drożdżach i bez glutenu? Brzmiało to dla mnie jak totalna abstrakcja i nie wierzyłam, że może się udać. Do pieczenia podchodziłam zatem z przekonaniem o porażce. Tym bardziej się więc zdziwiłam, gdy okazało się, że chleb nie dość, że wyrósł, to jeszcze jest smaczny, a konsystencją przypomina nieco zakwasowiec. Jest zwarty i wilgotny, szczególnie w pierwszym dniu po upieczeniu. Dobrze się kroi. Niestety nie nadaje się dla wegan ze względu na zawartość jajek, za to szczególnie polecam go wegetarianom - ma sporo białka. Zamierzam zrobić jeszcze próbę z mąką konopną, ciekawe czy się uda.
Przy okazji zrobiłam jeszcze hummus z batatem i aromatyczną mieszanką przypraw ras el hanout. Mój organizm otrzymał zatem turbodoładowanie białkiem ;)


12 lutego 2016

Suchary z oliwkami i migdałami


Dziś szybki i prosty przepis na domowe suchary, które idealnie sprawdzą się jako słona przekąska do piwa czy lampki wina. Umilą nam też niejeden seans filmowy. Z pewnością jest to lepsza i znacznie zdrowsza alternatywa niż kupne krakersy czy chipsy. Poza dość długim czasem, który muszą spędzić w piekarniku, przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w jednej misce. Używam zamiennie mąki pszennej i orkiszowej, zielonych lub czarnych oliwek, czasem suszonych pomidorów. Dodaję ziarna i zmieniam orzechy oraz zioła. Krakersy rewelacyjnie smakują z czosnkiem niedźwiedzim. Podstawowy przepis daje ogromne możliwości, wystarczy popuścić wodze fantazji.
Przepis z książki Moja kuchnia w Paryżu D. Lebovitz.


10 lutego 2016

Brownie z batata


Odkąd przeszliśmy na wegetarianizm spożycie przez nas jajek spadło niemal o 90% - z 12 sztuk tygodniowo na 6 w miesiącu. Było to niezamierzone i przyszło zupełnie naturalnie. Chętnie zatem korzystam z przepisów bez ich udziału. Wciąż nie mogę się nadziwić jak wiele w sieci można znaleźć przepisów na zdrowe i proste ciasta wegańskie. Często są to połączenia, na które pewnie sama bym nie wpadła. Podpatruję więc mistrzów i powolutku się uczę. To brownie robiło furorę na blogach już jakiś czas temu. Ja sama często korzystam z tego przepisu i jest on jednym z hitów w naszym domu. Ciasto piekę w foremce 20 x 20 cm i wychodzi nieco niższe niż w oryginale. Lubię też je podpiec nieco dłużej, dzięki czemu ma bardziej zwartą konsystencję (choć wciąż jest delikatne) i idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę, do pracy lub w podróż. Gotowe ciasto przechowuję w lodówce nawet do tygodnia i nie skłamię, jeśli napiszę, że z każdym kolejnym dniem jest co raz lepsze. Czasem zamieniam mielone migdały na orzechy laskowe lub włoskie, a mąkę gryczaną na ryżową, amarantusową lub kasztanową. Do masy można dodać otartej skórki z cytrusów lub chilli. Kreatywność mile widziana :)
Przepis z niesamowitego bloga Deliciously Ella.