Krem z groszku z mlekiem kokosowym i miętą

Krem z groszku z mlekiem kokosowym i miętą


W dalszym ciągu pozostaję w kolorystyce wiosennej, choć w tym tygodniu temperatura za oknem aż tak wiosenna nie jest. Na wczorajszy spacer z psem po lesie musiałam znów przyodziać kurtkę zimową. Ale to nic. Długie dni, słońce i soczysta zieleń wokół to rekompensują ;) Musi być też zielono na talerzu czy też w misce jak w tym przypadku. Z niecierpliwością czekam na wysyp rodzimych nowalijek. Póki co stale zajadam szparagi z importu, choć z poczciwego mrożonego groszku też można wyczarować cudo cieszące oko. By zupa była kusząco zielona należy pamiętać o tym, żeby po dodaniu groszku nie gotować jej zbyt długo. Odrobina soku z cytryny też się tu przyda. I orzeźwiająca mięta, która odpowiada za efekt WOW ;)

 
Makaron ze szparagami i pesto konopnym

Makaron ze szparagami i pesto konopnym


W końcu na talerzach zaczyna robić się kolorowo. Nie ma opcji, by na twarzy nie pojawił się uśmiech patrząc na pyszniącą się przed nami zieleń. W tym daniu jej nie brakuje. Zielone szparagi i groszek to świetna para. W połączeniu z mlekiem kokosowym, bazyliowym pesto i cytryną tworzą niezwykle wiosenną kompozycję, która jest lekka i orzeźwiająca. Ponieważ do każdego roślinnego posiłku staram się włączyć bogate źródło białka, postanowiłam sięgnąć po łuskane nasiona konopi. Użyłam ich do przygotowania pesto w zastępstwie orzechów, a także do posypania gotowego dania. Dodatkowo talerz przystroiłam zdrowymi kiełkami. Wybrałam kiełki rzodkiewki, bo są pyszne i zachwycają kolorem.



Batoniki z daktyli z nerkowcami i kokosem

Batoniki z daktyli z nerkowcami i kokosem


Kolejny pomysł na zdrową słodkość, która ma niewiele składników, jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Kocham mieć w lodówce zapas takich batoników lub kulek mocy i przyznam, że podjadam je często między posiłkami bez cienia wyrzutów sumienia. Wraz z wiekiem co raz bardziej przekonuję się o tym, że kaloria kalorii nierówna. Właściwie w ogóle nie liczę kalorii. Dbam tylko o to, by dostarczać organizmowi dobrych składników. Trzeba pamiętać, że takie batoniki bez sztucznych utwardzaczy należy przechowywać w lodówce, tylko wtedy trzymają zwartą formę. Lubią chłonąć wszelkie zapachy z lodówki, więc koniecznie trzymajcie je w zamkniętym pojemniku.



Komosa ryżowa ze szparagami i kozim serem

Komosa ryżowa ze szparagami i kozim serem


Nie mogłam się doczekać! Szparagi to moje ulubione warzywa. W sezonie jadam je codziennie i w ogóle mi się nie nudzą. Oczywiście na nasze polskie przyjdzie nam jeszcze poczekać, ale dostępne są już te z południa Europy. Są całkiem znośne ;) Wczoraj zajadaliśmy się tą sałatką, która składników ma niewiele, ale smakuje wybornie. Całość podkręcona pysznym kremowym sosem cytrusowo - orzechowym.


Szybka pasta z fasoli

Szybka pasta z fasoli


Przygotowanie tej pasty nie zajmie Wam więcej niż 5 minut. Może być ratunkiem, gdy lodówka świeci pustką. Dla mnie jest ciekawą odmianą dla hummusu, od którego mój ukochany jest uzależniony i mógł by jeść go codziennie. Ja wolę więcej różnorodności. Do pasty świetnie pasuje świeża kolendra oraz plastry pomidora i ogórka.


Copyright © 2014 Everyday cooking , Blogger