23 maja 2016

Komosa ryżowa ze szparagami i ananasem


Szparagowe love trwa u nas w najlepsze. I kiedy już myślę, że rozsądniej byłoby zrobić sobie przynajmniej jeden dzień przerwy, do głowy przychodzi mi kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Tak było i w tym przypadku. Połączenie szparagów ze słodkim świeżym ananasem i ostrym sosem z chili i imbirem to był strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem pożywnej komosy ryżowej danie może stanowić samodzielny posiłek. A jeśli podacie jeszcze do niego grillowane plastry sera halloumi, uczucie sytości na długi czas gwarantowane. Nie żałujcie świeżej kolendry ;)



17 maja 2016

Razowa tarta ze szparagami


Na blogu zapanowała mała cisza, która jak zwykle o tej porze spowodowana była zachłyśnięciem się wiosną. W ostatnich tygodniach pogoda rozpieszczała nas kolejnymi wyżami, a ja korzystałam z tego ile się dało. Były więc codzienne długie spacery, pierwsze grille i pikniki, a w minionym tygodniu otwarcie sezonu campingowego i wypad pod namiot. Weekend co prawda przywitał nas chłodem i aura zrobiła krok w tył, ale mam nadzieję, że na niezbyt długo. Czas ten zamierzam poświęcić na pierwsze tegoroczne przetwory z rabarbaru: keczup rabarbarowy z przepisu Dominiki z książki Warzywo, rabarbarowy sos hoisin z najnowszego numeru Jamiego i jakiś dżem słodzony ksylitolem. Oby więc zapał mnie nie opuścił ;)
Tymczasem na blogu zamieszczam przepis na pyszną tartę z razowej mąki orkiszowej z dość klasycznym, ale jakże pysznym farszem!