21 lutego 2017

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów



Przepisów na pasty słonecznikowe jest wiele. Najzdrowszą opcją jest moczenie nasion słonecznika przez noc w zimnej wodzie. Proces ten znacznie poprawia przyswajanie i trawienie nasion. Przyznaję jednak, że jestem fanką prażonego słonecznika i w takiej formie z odrobiną soli mogę go jeść garściami. Dlatego do swojej pasty również dodaję słonecznik prażony. Pasta zyskuje bardziej orzechowy smak, słodko - kwaśny za sprawą suszonych pomidorów, cytryny i syropu. Świetnie smakuje z mozzarellą i świeżą bazylią.



Składniki:
1 szklanka łuskanych nasion słonecznika
5-6 połówek suszonych pomidorów ze słoika
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
4 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
4 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki syropu klonowego
sól 
pieprz


Przygotowanie:
Nasiona słonecznika prażyć ok. 5 minut na suchej patelni co jakiś czas mieszając aż nabiorą złotego koloru. Jeszcze ciepłe przełożyć do miski wraz z resztą składników. Zmiksować blenderem ręcznym na pastę. W razie konieczności dodać więcej wody. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz