24 lutego 2017

Energy balls z kakao i orzechami laskowymi


Dawno nie robiłam kulek mocy i już prawie zapomniałam jak szybko i prosto się je przygotowuje. Pora więc powrócić do dobrych przyzwyczajeń i uzupełniać lodówkowe zapasy w miarę regularnie. Co prawda zmiany życiowe w ostatnich miesiącach spowodowały, że trochę odpuściłam i nie jestem już takim żywieniowym ortodoksem. Jem więc czasami makaron, ziemniaki i niezdrowy chleb. W kwestii słodyczy pozostaję jednak nieugięta. Przesłodzone popularne batony i ciastka dalej omijam szerokim łukiem. Wyjątek robię dla schroniskowej szarlotki czy naleśnika na górskim szlaku ;)

21 lutego 2017

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów



Przepisów na pasty słonecznikowe jest wiele. Najzdrowszą opcją jest moczenie nasion słonecznika przez noc w zimnej wodzie. Proces ten znacznie poprawia przyswajanie i trawienie nasion. Przyznaję jednak, że jestem fanką prażonego słonecznika i w takiej formie z odrobiną soli mogę go jeść garściami. Dlatego do swojej pasty również dodaję słonecznik prażony. Pasta zyskuje bardziej orzechowy smak, słodko - kwaśny za sprawą suszonych pomidorów, cytryny i syropu. Świetnie smakuje z mozzarellą i świeżą bazylią.